Nacházíte se: Víno

Víno

Skladování vína Historie obalů na víno

Víno je alkoholický nápoj vznikající kvašením šťávy z hroznů vinné révy. Víno je náchylné k oxidaci, má rádo konstantní teplotu v rozmezí 9-16 oC a měli bychom se při jeho skladování snažit zabránit dopadu UV záření a otřesům. Korkovým zátkám bychom měli dopřát 65% vlhkost vzduchu. Ideálním místem pro jeho skladování je tedy sklep či sklípek. V bytě pak vinotéka nebo alespoň místo bez přístupu slunečního záření. Na rozdíl od piva, na víně nemusí být uvedena minimální trvanlivost. Obvykle se doporučuje jeho konzumace během 1-3 let od lahvování.

Pro dlouhodobé skladování archivních vín jsou doporučeny profesionální podmínky, které poskytují například některé vinné sklepy umožňující pronájem míst k archivaci vína.

Ke zrání vína před lahvováním se využívají zejména dubové sudy obvykle o objemu 225-20 000 litrů.

Typickými obaly pro víno jsou skleněné lahve o objemu 0,7l, skleněné demižony a dřevěné sudy, ve kterých dochází také ke zrání vína. Při cestě k zákazníkovi pak mohou být využity ještě KEG sudy či PETtainery a v poslední době se stále častěji využívají obaly typu Bag in box (plastový pytel v papírové krabici). Nejlevnější druhy vín lze koupit v nápojových kartonech nebo PET lahvích, které se využívají hojně také k prodeji vín stáčených.

Za povšimnutí stojí i uzávěry, kde se vedle tradičních korkových zátek stále častěji využívají uzávěry plastové, kovové šroubovací s gumovým těsněním nebo dokonce skleněné s plastovým kroužkem.

Často můžeme podle tvaru lahve na první pohled určit druh vína. Typický tvar mají například lahve na šumivá vína, jejichž stěna je zároveň mnohem silnější než u ostatních skleněných lahví.