Nacházíte se: Vejce

Vejce

Skladování vajec

Pro skladování vajec jsou lednice obvykle vybaveny speciálními přihrádkami umístěnými nejčastěji ve dveřích. Při skladování vajec bychom se měli vyvarovat zejména kolísání teplot, které by vedlo k rosení a vzniku plísní. Skořápku bychom se neměli snažit omývat, protože tím porušíme její přirozený ochranný film a snížíme tak trvanlivost vajec. Pokud je potřeba vejce omýt, tak těsně před jejich spotřebou.

Vejce z průmyslové výroby prochází kontrolou, kde jsou na ně kladeny přísné legislativní nároky. U domácích chovatelů bychom pak měli být ve střehu, co se týká stáří vajec a zdravotního stavu nosnic, které jsou v kontaktu s volně žijícím ptactvem, které přenáší i pro člověka nebezpečné bakterie (např. salmonela nebo kampylobakter). Zejména v případě konzumace vajec bez tepelné úpravy (např. tatarský biftek, majonéza a některé krémy) se jako vhodnější jeví nákup vajec z ověřených chovů.

Těsta před tepelnou úpravu se uchovávají v chladu a zabalená proti osychání. U vystaveného listového těsta stojí za povšimnutí jeho aplikace v rozváleném stavu na pečící papír. V kuchyni nám toto těsto jednoznačně uspoří čas, aniž bychom si to možná uvědomovali.

Majonézu a dresinky na mléčném základu skladujeme také v lednici.