Nacházíte se: Suché potraviny

Suché potraviny

Skladování mouky Historie obalů mouky a pečiva

Jak sám název odpovídá, v této skupině nalezneme potraviny, které vyžadují pro své skladování především sucho. Většině těchto potravin neprospívá ani sluneční svit a vysoké teploty, takže ideálním místem jejich uložení je spíž nebo skříň vzdálená od topení. Do této skupiny potravin bychom mohli zahrnout mouku, cukr, sůl, rýži, luštěniny, těstoviny, cereálie, ale také instantní pokrmy a směsi.

Díky nízkému obsahu vody jsou tyto potraviny relativně odolné proti plísním, bakteriím a dalším mikroorganizmům aniž by jejich skladování vyžadovalo nižší teploty. Hlavními škůdci jsou pro ně červi a zavíječi (známí spíše jako „ potravinoví moli“).

Potraviny nejvíce náchylné přijímat vzdušnou vlhkost jsou často baleny do sáčků z kombinovaných materiálů. U ostatních suchých potravin postačí obvykle papírový sáček. Jedná se o jedny z mála potravin, které lze prodávat v bezobalových obchodech bez výrazného snížení trvanlivosti.

V domácnosti je doporučováno suché potraviny přesypat do uzavíratelných skleněných, plastových či keramických dóz.

Pro uchovávání a převoz většího množství těchto potravin se využívají mimo papírových a plastových také textilní pytle, ale i nejrůznější barely.