Nacházíte se: Ryby

Ryby

Skladování ryb

Základní rozdělení ryb jako takových je obvykle sladkovodní x mořské. Z pohledu skladování je však mnohem významnější dělení na chlazené x mražené, případně rozmražené.

Rybáři obvykle vyráží na moře se zásobami suchého ledu, který umožní okamžité zchlazení ulovených ryb ihned po jejich ulovení nebo vyvržení. Není však výjimkou, že velkých rybářských lodích jsou ryby rovnou průmyslově zamraženy. V přístavech pak čekají chladící vozy, které úlovek převezou k dalšímu zpracování nebo přímo do logistických center. Alternativou k průmyslové cestě ryb je stále vzácnější nákup přímo od rybářů nebo rybí trhy. O poslední jmenovaný způsob nákupu ryb jsou občané ČR ochuzeni, neboť kvůli nepřítomnosti moře není nabídka ryb pro takový trh u nás dostatečná. Naopak specifickým způsobem nákupu ryb je nabídka živých kaprů před Vánočními svátky.

Každá čerstvá ryba si zaslouží v lednici nejnižší teploty kolem 0°C a zpracování do druhého dne u ryb z pultu a během několika málo dní u ryb vakuově balených.