Nacházíte se: Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina

Skladování ovoce Skladování zeleniny

Prohlédněte si tabulku vhodných teplot pro jednotlivé druhy ovoce a zeleniny.

snáší velmi nízkou teplotu (0 až 4 °C)

houby; kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, pastinák, křen, červená řepa); cibulová zelenina (cibule, česnek, pórek); košťálová zelenina (zelí, kapusta, kedluben, květák, brokolice); listová zelenina (špenát, saláty); kukuřice, chřest; peckové ovoce (švestky, meruňky, broskve, nektarinky, třešně, višně); bobuloviny a jiné drobné ovoce (borůvky, angrešt, rybíz, jahody, maliny, ostružiny, brusinky, hroznové víno); jádrové ovoce (jablka, hrušky); pomeranče, kiwi, kaki, liči, datle, fíky

snáší nízkou teplotu (4 až 8 °C)

brambory, papriky, cukety, granátová jablka, cukrové melouny (Gallia, kantaloupe, medový), marakuja (mučenka), mandarinky

citlivé na nízkou teplotu (10 °C a více)

avokádo, rajčata, lilek, dýně, okurky, ananas, banány, citrony, limety, mango, grapefruity, vodní melouny, zázvor

 

U většiny ovoce a zeleniny je navíc potřeba vlhkost prostředí na úrovni 90-95%, aby nedocházelo k vysoušení a scvrkávání. V tomto ohledu nižší vlhkost 50-70% vyhovuje pouze česneku, cibuli a dýni. V domácnosti navíc nikdy nezajistíme ovoci takové podmínky, jako jsou schopni zajistit ve velkoskladech, kde upravují také okolní atmosféru. Ovoce a zeleninu bychom proto měli kupovat ideálně čerstvé v takovém množství, které během pár dní spotřebujeme.