Nacházíte se: Cukrovinky

Cukrovinky

Skladování pochutin Historie obalů na cukrovinky Historie obalů na čaj a kávu

Mezi těmito potravinami nalezneme celou řadu potravin více či méně náročných na skladování. Zároveň se tato kategorie produktů nezřídka stává dárkovým předmětem. V takovém případě jsou balení reprezentativní, se snahou se odlišit a co nejlépe zboží reprezentovat. V tomto ohledu se výrobci uchylují častěji ke kombinovaným obalům i nadužívání velikosti a počtu vrstev obalů.

Při nákupu těchto potravin jde často o spontánní rozhodnutí v obchodě, což má další vliv na reklamní funkci s důrazem na upoutání spotřebitelů. Často jsou využívány výrazné barvy.

Zejména v případě kávy a čaje je potřeba uchovat osobité aroma obsahu, které nesmí být ovlivněno okolními pachy. Velmi často se tedy k jejich balení využívají sáčky z kombinovaných materiálů. U kávy jsou tyto sáčky nezřídka doplněné o jednocestné ventily, které umožňují upouštění CO2, které u čerstvě pražené kávy vzniká přirozeně a zajišťuje ochrannou atmosféru. Zároveň je v tomto místě zabráněno přístupu vzduchu do obalu.

Pro skladování čokolády je důležitá zejména konstantní teplota a nízká vzdušná vlhkost. Kolísáním teploty a vystavením vyšší vlhkosti mohou způsobit výkvět cukru a výkvět tuku. Stejně tak je potřeba čokoládu chránit proti slunečním paprskům. Častým obalem pro ni je tedy kombinace alobalu na čokoládové tabulce a vrchního papírového obalu.

Trvanlivost sušenek a oplatek se velmi liší podle náplní a obsahu tuku v nich. Samotné sušenky bez náplní mají trvanlivost delší.

Zatímco některé druhy bonbónů vydrží i několik let, jiným, měkčím bonbónům, hrozí vysychání. Papírky, které se využívají zejména z důvodu oddělení jednotlivých bonbónů, jsou velmi často tvořeny kombinací plastu s papírem nebo papírem s povrchovou úpravou. Z toho důvodu, ale i vzhledem k jejich velikosti, nemá smysl jejich třídění a měly by končit ve směsném odpadu.