Víno

Skladování vína Historie obalů na víno

Víno je alkoholický nápoj vznikající kvašením šťávy z hroznů vinné révy. Víno je náchylné k oxidaci, má rádo konstantní teplotu v rozmezí 9-16 oC a měli bychom se při jeho skladování snažit zabránit dopadu UV záření a otřesům. Korkovým zátkám bychom měli dopřát 65% vlhkost vzduchu. Ideálním místem pro jeho skladování je tedy sklep či sklípek. V bytě pak vinotéka nebo alespoň místo bez přístupu slunečního záření. Na rozdíl od piva, na víně nemusí být uvedena minimální trvanlivost. Obvykle se doporučuje jeho konzumace během 1-3 let od lahvování.

Pro dlouhodobé skladování archivních vín jsou doporučeny profesionální podmínky, které poskytují například některé vinné sklepy umožňující pronájem míst k archivaci vína.

Ke zrání vína před lahvováním se využívají zejména dubové sudy obvykle o objemu 225-20 000 litrů.

Typickými obaly pro víno jsou skleněné lahve o objemu 0,7l, skleněné demižony a dřevěné sudy, ve kterých dochází také ke zrání vína. Při cestě k zákazníkovi pak mohou být využity ještě KEG sudy či PETtainery a v poslední době se stále častěji využívají obaly typu Bag in box (plastový pytel v papírové krabici). Nejlevnější druhy vín lze koupit v nápojových kartonech nebo PET lahvích, které se využívají hojně také k prodeji vín stáčených.

Za povšimnutí stojí i uzávěry, kde se vedle tradičních korkových zátek stále častěji využívají uzávěry plastové, kovové šroubovací s gumovým těsněním nebo dokonce skleněné s plastovým kroužkem.

Často můžeme podle tvaru lahve na první pohled určit druh vína. Typický tvar mají například lahve na šumivá vína, jejichž stěna je zároveň mnohem silnější než u ostatních skleněných lahví.

X

Eshop

Díky četným žádostem o materiály k podpoře třídění jsme se rozhodli podpořit třídění odpadu zavedením e-shopu, který jsme pro vás zřídili ve spolupráci se společností AB plus CZ s. r. o.

Ve speciální sekci webu vasekancelar.cz si můžete zakoupit produkty na podporu třídění odpadu pro koncové zákazníky z řad spotřebitelů i firem za zvýhodněné ceny. U zboží nabízeného v této kategorii na základě dohody s provozovatelem e-shopu dochází k minimalizaci jeho obchodní přirážky. Věříme, že vám to co nejvíce usnadní s tříděním odpadů začít nebo ho zlepšit. V ostatních sekcích webu si pak můžete dokoupit další zboží za běžných obchodních podmínek a využít tak jedné ceny dopravy.

Kliknutím budete přesměrováni na zmiňovaný e-shop